Jdi na obsah Jdi na menu
 


Wyda - umění Druidů

7. 1. 2011

-        -  wyda je soubor cviků, který v mnohém připomíná jógu

-       -   toto učení bylo odjakživa utajováno a předáváno pouze ústní formou až ve středověku se nalezly i písemné fragmenty, které dokazovaly, že se toto učení neslo napříč věky

-       -   Druidové učili, že veškeré jednání, myšlení a cítění je podmíněno přírodní energií, a že tuto energii lze zase modifikovat duchovními pochody.

-       -   wyda je u části filozofie a z části metoda k podpoře duchovního růstu

 

U cvičení je důležité nejprve poznat sám sebe – především své vlastní tělo. Pro začátek jsou cviky velmi jednoduché a mají adeptům Wydy umožnit, aby si plně uvědomili své vlastní hmotné tělo. Toto uvědomění má velmi pozitivní účinky na zdravotní stav a funkci všech orgánů. Po určité době se opět obnoví přirozený stav, jemuž je dnes většina lidí vzdálena – člověk pracuje v souladu se svým vlastním tělem.

Wyda má tři stupně – první stupeň je poznání těla, druhým stupněm je zasvěcení do hlouběji působících cviků, jejichž cílem je soulad s okolím a třetí stupeň – transcendentální a magický, jehož dosáhlo jen málo žáků. Plně vyškolení druidští mistři se ve třetím stupni zdokonalovali celý život.

Wyda byla v jistém smyslu filozofickou esencí Keltů, jejichž kněží, zákonodárci a léčitelé byli Druidové. Těžištěm této filozofie byl názor, že člověk neexistuje mimo dění v přírodě, ale že je svou podstatou bytostí integrovanou do přírody. Zrozením však je nakrátko od této jednoty oddělen a vstupuje do abredu (do druhé nutnosti). Jeho skutečným úkolem bude obnovit vlastním úsilím jednotu s přírodou, aby se pak osvobozením sebe sama dostal do Gwenwydu (do Bílého světa).  Jako pomůcku na této cestě uznávali zákon trojčetnosti.

Wyda je tedy filozofie a současně systém tělesných a duchovních cviků, podobné existují i ve východních kulturách. V některých aspektech se ale od ostatních systémů velmi liší. Technikami Wydy se hledá přímý kontakt s přirozeným okolím.

V běžném životě Středoevropana může být Wyda užitečná i v povolání. Speciální účinky na koncentraci, pozorovací schopnosti a kognitivní operace se dosáhne paralelního účinku v duchovním i světském životě.

 

Přeji slunce v duši a mnoho úspěchů

 

Mejra

 

 

 

čerpáno z knihy: Léčivá síla Druidů, autoři: A. A. Schwarz, R. P. Schweppe a W. M. Pfau

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář